2013. augusztus 29., csütörtök

Japanese Kid's Toy: Jumper frogs = Japán gyerekjáték: Ugró békák


Japanese Kid's Toy: Jumper frogs = 

Japán gyerekjáték: Ugró békák 

 

 


Játszóházba és esküvőkre olyan origamis játékokat vittem, amelyeket egy japán könyvben fedeztem fel. A fotók és a hajtogatás leírások segítettek a játékok elkészítésében, japánul csak néhány szót tudok angol nyelvű könyvekből... Ezek egyszerű játékok, boltban nem kaphatók, ezért újdonság a gyerekeknek. Nem kell hozzá játékvezető, mert csak ki kell rakni és a szülőkkel, vagy magukban tudják játszani. (Néha össze kell szedni a játék alkotórészeit, hogy tovább tudják játszani...) Olyan sok réteg papír vagy egymáson, hogy attól nagyot tud ugrani a béka.

Ha azt szeretnénk, hogy az origamit megkedveljék a gyerekek, akkor először sok halat, békát, kockát... kell vinni a Játszóházba, hogy megtapasztalhassák, milyen jól lehet velük játszani... A nagyobbak fognak érdeklődni, hogy készíthetik el maguk otthon!? Ekkor kell akcióba lépni és a papírhajtogatásba bevezetni a gyerekeket!

Jelszó: Én csak elkezdem, a gyerekek folytatják...

A békák ugratását már 2 éves kortól játszották.
4-5 éves gyerekek már célba, dobozba is tudtak ugratni.
  
Béka ugróverseny 8-9 éveseknek:
Kellékek: versenyzőként egyforma számú békával lehet indulni, 3 egyforma méretű papírdoboz, jól láthatóan 1., 2. és 3. pontszámot írjunk fel egy-egy papírra és tegyük a doboz aljára,  rajtvonalhoz jól látható ragasztó szalag, a játékvezetőnek papír és toll.

Rendezhetnek versenyt, játékvezető kell a lebonyolításhoz, aki felírja a pontokat. A 3 db papírdobozt helyezzük el egymástól egyenlő távolságra, kb. 20-30 cm-re. A papírdobozba rakjunk a pontszámokat:  a legközelebbi 1 pontot, a középső 2 pontot, a legtávolabbi 3 pontot ér.
Húzzunk egy kezdővonalat, néhány próba játék után  indulhat a verseny! Egy versenyző egymás után ugratja a saját békáit és a pontok összesítése, felírása után ugrat a következő játékos...Az eredményhirdetés után az a jutalom, hogy mindenki hazaviheti a békáit...

Jó szórakozást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése