2013. október 2., szerda

T-Tales/10 Chinese Teas - Question = Teamesék/10 Kinai teák - kérdés

                   T-Tales/10 Chinese Teas - Question =

                      Teamesék/10 Kinai teák - kérdés









Kérdések "Betűolvasóknak":
1. Hány féle színű teát látsz a képen?
2. Melyik teát nem mutattam be?
3. Milyen írásjelek szerepelnek a tasakokon?
4. Milyen nyelvű feliratokat látsz?


Kérdések "Haladóknak":
5. A zöld tasakon egy jellegzetes épület van, " Tomple on Heaven" = Mennyek temploma. Hol található?
6. Mi a Fuji? Melyik ország nevezetessége? (Kétszer is olvasható a tasakokon: Fujian tea)
7. Shanghai hol található?
8. Mit jelent a "Goldensail" kifejezés és mi köze lehet a teához?
9. A Beiqishen vagy "császári" teát egészség- és életerő megőrzésre, frissítésre isszák. Hol van a Nagy Xingan hegység, ahol a vadon termő gyógynövényeket gyűjtik ehhez a teához?

 T-Tales/11b  Color of Tealeaf - Answers =

Teamesék/11b Tealevél színe - válaszok 



A zöld tealevelek feldolgozása különböző módokon történik, így lesz különböző  szinű,  megkülönböztetnek: "fekete", "fehér", "zöld", "oolong", "puer" teákat.
 Az "Earl grey" teakeverék fekete teából készül. Citrusos illatát a "Bergamott narancs" héjából kivont olaj adja.



1. Fekete tea előállítása:
A 2 legfelső levelet és a rügyet szedik le,  fonnyasztják, sodorják és erjesztik.
Legkiválóbb fekete teák: Assam, Darjeeling, Nilgir, Ceylon. A legmagasabb koffein tartalmú teát Kínában szedik.

2. Zöld tea készítése:
A sötétzöld, kardpenge alakú leveleket gőzölik. A fekete tea koffein tartalmának csak az 1/3-át, a kávé koffeinjének pedig csak az 1/4 részét tartalmazza.

3. Fehér tea készítése:
Rügyekből és nagyon friss levelekből készül, áztatják és napon szárítják.

4. Oolong tea előállítása:
Részlegesen vagy félig erjesztett tea. Válogatás, tisztítás és fonnyasztás után sodorják, kicsit erjesztik, majd szárítják. A legfinomabbakat Kínában, Tajvanon kézzel sodorják, ezért nagyon drága.

5. Puer tea vagy öreg tea: 
Egy Dél-kínai városról kapta nevét. Zöld teából úgy készül, hogy forró gőz fölött öntőformákba, tömbökbe préselik a leveleket, majd egyesével csomagolva, megszámozva elássák a föld alá. Száraz, sötét helyen, állandó hőmérsékleten tartják 10, 15, 20, 35, 50 évig! Különös föld íze van, forrázata sötét vöröses-barna. Nagyon magas az antioxidáns tartalma. Koleszterin csökkentő is...

Teaszedés:
Tapasztalt szedők naponta 20-30 kg levelet szednek, amelyből 5-7 kg fekete tea lesz.

Érdekesség:
Általában nők szedik a leveleket, a hátukon lévő bambusz kosárba gyűjtik két kézzel. A kosarat nem a hátukra vagy a vállukra erősítik, hanem a fejükre! Az asszonyok fején egy bambusz kalap van, az alatt egy kendő,  amelyen a kosárra erősített kötéllel tartják a hátukon a kosarat! (A kendő biztos azért van a fejükön, hogy a kosár súlya kevésbé nyomja a fejüket, a hajukat és ne csússzon le a kötél.)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése